woensdag 5 november 2014

beleidsplan Jeugdzorg

Op 6 november gaat de het beleidsplan jeugdzorg in de raad naar alle waarschijnlijkheid aangenomen worden. Hieronder een stuk van mijn tekst zoals ik die in de commissie heb uitgesproken. 

Iedereen moet de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. Dat is waar Hart voor Veghel altijd naar heeft gestreefd en altijd naar zal blijven streven. Dat geldt ook voor de transitie jeugdzorg, want voor jeugd en jongeren is goede zorg belangrijk. Zij staan immers aan het begin van hun leven en het is belangrijk dat zij alle hulp en ondersteuning krijgen zodat ze een goede start kunnen maken. Die ondersteuning en zorg geldt overigens niet alleen voor de jongeren zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Zo moet een ouder van een kind met opvoedproblemen ondersteuning krijgen om de situatie te verbeteren.

Nadat we het beleidsplan en de verordening hebben gelezen kan Hart voor Veghel concluderen dat we er vertrouwen in hebben dat het wat de zorg betreft goed gaat komen: er zullen door de veranderingen geen jongeren tussen wal en schip vallen. Hart voor Veghel vindt het goed dat de jeugdzorg naar de gemeente komt. Daarmee brengen we de zorg dichter bij de mensen.  

Hart voor Veghel heeft wel zorgen over de financiering en de tijdsplanning van deze verordening en dit beleidsplan. Want zoals we allemaal in de media hebben kunnen vernemen is er nogal een verschil met het bedrag dat de instellingen zeggen nodig te hebben en wat het rijk zegt dat het gaat kosten. Gelukkig zien wij dat onze wethouder hier scherp op toeziet. 

De staatsecretaris van Rijn (VWS) heeft toegezegd dat hij bereid is om halverwege 2015 te kijken naar extra financiering voor jeugdzorg als er tussen ramingen en realiteit grote verschillen ontstaan. Dat heeft heeft ons een beetje gerustgesteld maar nog niet helemaal. Wij gaan er dan ook van uit dat onze wethouder de vinger aan de pols blijft houden. Mocht al voor midden 2015 blijken dat de budgetten niet toereikend dan willen we dat hij meteen actie onderneemt.

Als laatste willen we nog iets zeggen over de doelen de prestatie-indicatoren. Hart voor Veghel is erg blij dat deze zijn opgenomen in de verordening, Want hoewel 2015 gebruikt zal worden als eik jaar kunnen we aan de hand van deze indicatoren in 2016 duidelijk aangeven wat wij belangrijk vinden in de jeugdzorg voor Veghel. Daarnaast bieden de indicatoren de gemeente een goed middel om kritisch naar zichzelf te kijken. 

Ik wil graag afsluiten waarmee ik begonnen ben en dat is door te zeggen dat wat Hart voor Veghel betreft iedereen de zorg moet krijgen die hij/zij nodig heeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten